Hoppa till innehåll

Bergsbrunna Busstrafik

Lövstabruk och Berkinge 1 september

820kr

Kategorier: , ,

Vi kommer åker från Uppsala till Lövstabruk, som en gång i tiden var världens största järnbruk. Idag ett av Sveriges bäst bevarade 1700-tals samhällen. I 13 generationer ägde familjen de Geer Lövstabruk. Valloner från Belgien kom att tillverka världens bästa järn. Gustav den III skrev till sin mor vid sitt besök i Lövstabruk 1768:”Jag vågar säga att min kära mor ingenting sett av Sverige om hon inte ser Lövsta”.
 Vi startar med en bussguidning av bruket från vår egen buss. Under guidningen kommer ni att bekanta er med brukets alla byggnader och få en inblick i hur livet var för smederna, hantverkarna och arbetarna i  Lövstabruk. I Brukskyrkan står den världsberömda Cahmanorgeln.  Visning av Lövstabruks herrgård, en vacker 1700-tals herrgård med salonger, matsal, bibliotek samt ett kopparfyllt kök. Herrgården har varit bostad till familjen de Geer fram till 1986 och mycket av interiören finns kvar.

Lunch på Lövstabruks Värdshus som ligger mitt i bruket med utsikt över herrgårdsparken. Här blir ni blir serverade varmrätt, smör, bröd, sallad samt kaffe på maten.

Eget besök i Hantverkets hus där hantverkarna har öppnat endast för oss
I Hantverkets hus finns en ateljé och butik med keramik, tavlor, konstkort, smide, ull med mera

Vi fortsätter sedan till Berkinge för eftermiddagsfika och ta en promenad i området vid den återställda bruksdammen kan man både bada och fiska i en återställd bruksdamm i gammal bruksmiljö eller koppla av på de stora välklippta gräsmattorna

Avresa kl  8,30 från Hållpalts E3 Stationsgatan  åter i Uppsala kl 17,00

Pris 820 kr/person inkl. buss, lunch, fika samt guidning

 

Varukorg
  • Inga resor tillagda.